maandag 30 april 2012

Nog een analyse

De bezuinigingen passendonderwijs zijn van de baan. Door de bezuiniging zouden scholen voor speciaal grotere klassen krijgen. Een "plekje" werd daarom goedkoper voor een samenwerkingsverband. Daarentegen kreeg een samenwerkingsverband ook minder geld. Goedkopere plaatsen, minder geld, nou dat kon je tegen elkaar wegstrepen: er bleef evenveel "trekkingsrecht" op speciaal onderwijs, evenveel onderwijsplekken dus.
Nu er geen bezuinigingen komen, worden die plaatsen weer duurder (geen grotere klassen) en krijgen de samenwerkingsverbanden weer meer geld. Maar het aantal plaatsen dat men kan inkopen in speciaal onderwijs blijft dus gelijk. Maakt niks uit. En de groei moet eruit, dus er zullen meer leerlingen met problemen in gewoon onderwijs moeten blijven. De druk op regulier onderwijs blijft precies hetzelfde! Men kan niet "meer verwijzen nu". Leerlingen die extra zorg nodig hebben, moeten op regulier onderwijs blijven.
Het enige verschil is dat de samenwerkingsverbanden meer geld krijgen voor "begeleiding". Dat is echt een pluspunt! Die gelden gingen eerst naar de scholen en de ambulant begeleiders. Dat geld (en de zeggenschap) zijn die scholen en begeleiders nu kwijt. Dus "rugzakbegeleiders" op de gewone scholen worden ontslagen en ook de ambulant begeleiders. Want er is geen enkele garantie dat de samenwerkingsverbanden die "blijven inkopen". Dus moeten de besturen die deze mensen in dienst hebben ze wel ontslaan. Geen garantie op inkomsten, dan ook geen banen. En die uittocht is al begonnen en is niet meer terug te draaien, door een nieuw kabinet. Dan is het leed als geschied.
Het massa-ontslag blijft dus, evenals "maar afwachten of en hoe dan, uw kind wordt ondersteund". Misschien wel in een apart klasje, of een "tussenvoorziening", terwijl het nu nog geïntegreerd in een gewone klas zit. Was dit nou de bedoeling van passend onderwijs? Zoiets van "de regen in de drup".....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten