vrijdag 6 april 2012

Niet alleen mopperen

Het is niet goed alleen maar te mopperen. Goede alternatieven, dáár zitten we op te wachten! De schouders eronder en bouwen met die handel!

Want mopperen of doemdenken is makkelijk. Denk positief:
1. het rugzakjessysteem en de indicatiestelling brengt bureaucratie met zich mee. Hoewel het inmiddels een dagtaak is geworden voor me om met Jan-en-alleman te vergaderen over passend onderwijs (en overal hetzelfde.... we weten nog niet het fijne ervan...) zijn we straks van een boel bureaucratie af. Ouders en scholen hoeven geen stapels formulieren meer in te vullen! Nou bezuinigt dat niet op het systeem, maar voor de betrokkenen is het een zegen! Dat een individuele ouder dan geen enkel concreet iets in handen heeft om aan te tonen dat er begeleiding nodig is, is een negatief effectje. Maar ja, die begeleiders zijn toch al ontslagen. Dus er valt al helemaal niks of niemand in te huren. In ieder geval niemand van kaliber en ervaring op dat vlak. En we hebben toch een "hulpklasje-als-het-nodig-is"?
2. in veel delen van het land zit er in de portemonnee "passend onderwijs" geen geld, maar een schuldbekentenis. Met een negatief saldo moet men daar een heel nieuw systeem bouwen. Maar laten we positief zijn: als er geen geld is, kun je ook niks oppotten of over de balk smijten.
3. er vallen geen gedwongen ontslagen, zegt de minister. Nou. Da's positief! De mensen komen weer ergens aan de bak! Tja, maar waar? Want die lege portemonnee met die schuldbekentenis... en dan ook nog min of meer gedwongen worden om "vreemd personeel" aan te nemen, maakt de sfeer er ook niet beter op.
4. "Als uw kind echt hulp nodig heeft, krijgt die het ook!" Dat staat vast, zeggen de minister en meneer Elias. Maar ja....wie bepaalt nou of een kind echt hulp nodig heeft? "Het uitstroomprofiel laat toch al duidelijk zien dat uw kind de Havo niet zal halen". Nou dan, hoezo hulp? We "zitten op koers".
5. de expertise verdwijnt. Nou ja, als er geen vlekjes meer zijn is expertise ook niet meer nodig. Hele diensten van meer dan 100 gespecialiseerde trainers en begeleiders en adviseurs worden ontmanteld en nog steeds hoor je links en rechts van docenten "dan doen we een beroep op jullie". Jullie? We ZIJN er dan niet meer!!!

Ik merk dat ik in mijn betoogje moeilijk tot alternatieven kom en dat was wel mijn oprechte bedoeling. Het is tenslotte bijna Pasen en de opstanding is een teken van hoop, nieuwe kansen.

Nou vooruit dan, een alternatief: 
Passend onderwijs? Niet doen.
Het is niet nodig.
Stop met de kruisiging van een systeem waarin in ieder geval begeleiding voor leerlingen aanwezig is en ouders iets te vertellen hebben. Verbeter het.
Stop het niet in een graf, in de hoop dat de steen weggerold zal worden en een betere onderwijstoekomst aanbreekt.
Graag zou ik de regering in deze trant willen toespreken, maar het zal geen zin hebben. Met onschuldige blikken zal men opkijken na mijn aankondiging van het einde en openlijk vragen "Ben ik het Heer?"
Als de haan drie keer kraait....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten