zondag 22 april 2012

Minder bezuinigen, hoera?

Er is een kans dat er minder bezuinigd gaat worden op passend onderwijs. Hoera! Maar...eh... kost het dan niet zoveel banen? Blijft een grote ontslaggolf uit?
Zo makkelijk is dat dus niet! Helaas....
Er is geen enkele verplichting dat er geld besteed gaat worden aan begeleiders. Zonder die zekerheid zullen scholen/ instituten waaraan de begeleiders zijn verbonden, die begeleiders dus toch ontslaan. Niet de helft, maar allemaal! Niet straks, maar nu!
Je kunt geen mensen in dienst houden op een "vermoeden" dat ze wel zullen worden ingehuurd en dat er dus financiën misschien komen. Leraren geven massaal aan: we hebben dit nodig!
Soms lees je: de helft van de ambulante begeleiding verdwijnt. Nee, de helft van het geld verdwijnt, maar de begeleiders dus allemaal als de politiek en de bonden niets doen. Oók dus als er NIET bezuinigd wordt! Samenwerkingsverbanden bepalen hoe de gelden die overblijven ingezet gaan worden. Vaak hebben de schoolbesturen een grote stem. En er spelen heel veel verschillende belangen. Het is niet vanzelfsprekend dat er gekozen wordt voor de beste kwaliteit van begeleiding voor leerlingen en leraren. Vaak is er ook onbegrip en denkt men dat een "apart klasje" wel voldoende is. Wel zo goedkoop!
Leraren worden nog nauwelijks betrokken bij de opbouw en hun stem wordt veelal dus niet gehoord. Ook ouders hebben weinig te vertellen. Op het moment dat zij in beeld komen, zijn al die begeleiders al lang ontslagen.
De "bezuinigingen terug draaien" betekent dus helemaal niet dat die begeleiders straks ingezet kunnen worden.
Het is een groot verlies aan expertise en menselijk kapitaal als die begeleiders, die vaak goed opgeleid zijn, niet verplicht ingezet worden voor scholing, ondersteuning, training en begeleiding. Hun binding met elkaar en speciaal onderwijs moet gegarandeerd worden. Een of twee begeleiders "overnemen" werkt na een jaar niet meer: men is de voeding geheel kwijt en verliest expertise. Bovendien: een of twee begeleiders voor al die verschillende vragen? Geen enkele begeleider heeft verstand van alle soorten handicaps, problemen en stoornissen. Niet iedereen kan begeleiden én trainen én korte cursussen geven.
Voordat er "hoera" geroepen kan worden, moeten we dus niet alleen kijken naar het terugdraaien van die bezuinigingen, maar vooral ook naar de inhoud van de wet passend onderwijs: verplicht inzetten van die begeleiders en niet naar huis sturen! Niet een pot geld geven aan samenwerkingsverbanden, zonder verdere sturing op een verplichte besteding. Verder: ouders NU betrekken bij beleidsontwikkeling om de zorg voor individuele leerlingen veilig te stellen en niet straks misschien een beetje voor hun eigen kind.
NU? Ja, want de ontslagaanzeggingen voor de begeleiders moeten twee jaar van tevoren de deur uit. Dat is eh.... morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten