zaterdag 28 april 2012

Een analyse

Mopperen werkt niet. Voluit feest vieren is iedereen gegund en is ook goed zo nu en dan. Maar daarna toch weer even tijd voor een feitelijke analyse:
  • de bezuinigingen op passend onderwijs zijn van de baan. Gelukkig! Maar de open einde financiering stopt wel. Logisch, maar het betekent wel dat in regulier onderwijs méér kinderen met een probleem moeten blijven dan voorheen. De druk op regulier onderwijs wordt groter.
  • het geld wat nu naar de gewone scholen gaat voor ondersteuning bij kinderen met problemen, gaat in augustus 2013 naar het samenwerkingsverband. Als er op die school leraren op die gelden zijn aangesteld (vaak) zullen die ontslagen worden.
  • de scholen hebben veelal geen invloed (meer) op de besteding van die gelden. Veelal worden er in het samenwerkingsverband voorzieningen getroffen, waarvan het afwachten is of dat de leraar beter ondersteunt dan die collega, die op die school extra voor zorgleerlingen was aangesteld.
  • de gelden voor ambulante begeleiding gaan in augustus 2013 naar het samenwerkingsverband. Dat betekent dat het ontslaan van ambulante begeleiders, dat nu in gang is gezet, doorgaat. Er zijn geen afspraken om die begeleiders te "behouden".
  • doordat de gelden niet meer naar de ambulante begeleiding gaan, kan het zo zijn dat een collega op een school voor speciaal onderwijs ontslagen wordt en een ambulant begeleider zijn/ haar plaats voor de klas in neemt.
  • de rugzakjes worden afgeschaft. Een ouder heeft geen aanspraak meer op extra begeleiding voor een kind. Ook geen inspraak overigens.
Zwartkijken? Nou, ik word er inderdaad niet vrolijk van, omdat het systeem zo rommelig in elkaar zit, dat er geen enkele garantie is, dat de gelden op een juiste manier bij de leerlingen en leraren terecht komen. En de mensen die "inhoudelijk voorbereiden" in de samenwerkingsverbanden doen toch écht goed werk. Helaas zijn er anderen die beslissen, die te maken hebben met heel veel meer en andere belangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten