zaterdag 7 april 2012

AOB: ambulante begeleiding verdwijnt


In de brief van Walter Dresscher (folder AOB-blad 07) wordt vermeld: "De ambulante begeleiding voor kinderen in het basisonderwijs met leer- en gedragsproblemen of handicaps wordt meer dan gehalveerd". Ton Elias zegt het juister: "Terwijl iets minder dan de helft van het geld daarvoor gewoon beschikbaar blijft..." Dit geeft een verkeerde, te positieve indruk. In de eerste plaats geldt dit niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor VO. Daarnaast is het zo dat "het geld wel beschikbaar blijft" maar zeer waarschijnlijk niet meer aan ambulante begeleiding besteed zal worden.
Besturen en een aantal samenwerkingsverbanden ervaren nu al enorme tekorten, zeker straks in gebieden waar de verevening miljoenen tekorten laten zien. Men is vrij om de zorgstructuur op eigen manier in te richten. In de voorbereidende overleggen is nu al te merken dat men de gelden die er overblijven liever investeert in time-outvoorzieningen in of buiten de school. "Dat is een keuze en verantwoordelijkheid van de besturen", zou meneer Elias zeggen. In een tijd van schaarste kiest men voor de goedkoopste oplossing, zonder onderzoek te doen naar de effectiviteit van de gekozen oplossingen.
Bovendien: waar zijn die "overgebleven ambulant begeleiders" straks? Geen school voor speciaal onderwijs of ambulante dienst zal mensen in dienst houden, zonder dat daar "zekere inkomsten" tegenover staan. Niet iets meer dan de helft van de ambulante begeleiders verdwijnt, maar het overgrote deel. De aanzeggingen voor ontslag gaan eerdaags de deur uit. Voor alle ambulant begeleiders dus, want er is geen enkele zekerheid over de begroting over twee jaar. De expertise verdwijnt. Totaal.

3 opmerkingen:

  1. Deze "regering" heeft besloten alleen nog onderwijs beschikbaar te stellen aan passende kinderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit kan en mag niet zo zijn, je zou die elias bijna zelf een doof kind toewensen. Dan zou hij heel anders praten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit kan en mag toch niet zo zijn! Alleen de val van het kabinet kan deze ontwikkeling nog tegenhouden ..........

    BeantwoordenVerwijderen