zaterdag 10 maart 2012

Het is de schuld van de AOB

Hij heeft er op zijn pagina wel heel woorden voor nodig, maar Ton Elias "gaat uit van feiten". Dat gedoe in de Arena is emotie, dus redeneert hij al dat protest weg. "Ik zal er persoonlijk op toe zien, dat kinderen die hulp nodig hebben, die ook krijgen". Toch vreemd dat hij mét die feiten én die toezegging meer dan 50.000 mensen niet weet te overtuigen. Komt dat door zijn uitstraling? Of door zijn agressieve manier van optreden?

Toegegeven: hij mist de X-factor volledig. Maar dat zoveel mensen door Elias niet overtuigd worden, komt gewoon omdat de praktijk niet klopt, met de indruk die hij wil wekken met zijn opsomming van "feiten". De feiten kloppen wel, maar zijn conclusies niet. Dáár zit em de kneep!

Het kán niet zo zijn dat er sinds 2003 steeds meer kinderen "iets mankeren"!
Dat klopt. In 2003 bestond het "bevlekken" ook nog maar net. Als je het, na een half jaar individuele aandacht, hulp van collega's, cursussen volgen, nóg niet redde in de klas met een leerling, dan nóg moest je laten bewijzen dat zo'n kind iets "mankeerde" (vlekje) en dán pas kreeg je soms hulp. Het onderwijs deed dat braaf, met de nodige terechte protesten van psychologen en psychiaters die zich misbruikt voelden, maar het móest, anders kreeg je geen hulp. Dat er jaren later dus inderdaad meer diagnoses werden gesteld, was een gevolg van het beleid. Het onderwijs had al die diagnoses helemaal niet nodig, men wilde alleen hulp, maar ja... het móest.

Ondanks het geld dat er extra in het onderwijs is gestopt, is het aantal verwijzingen naar speciaal onderwijs niet minder geworden.
Dat klopt ook, maar minder dan wanneer en minder dan wat? Als dat geld en die begeleiding er niet in was gestopt, was het aantal verwijzingen dan misschien nóg hoger geweest? Een écht feit is dat het aantal rugzakjes het laatste jaar verminderd is. Blijkbaar heeft het systeem een positief effect. Natuurlijk werkt zoiets niet na een jaar, maar hoewel "de feiten" van meneer Elias anders doen vermoeden, had het systeem succes.

Het geld wordt weggehaald, niet bij de kinderen, maar bij de bureaucratie!
Dat het afschaffen van de commissies voor de indicatiestelling geld bespaart, klopt. Maar een rugzakje varieert tussen de € 4.000 en € 10.000 en een indicatiestelling kost ongeveer € 120,-

Over vette winst gesproken! Nu moeten samenwerkingsverbanden allemaal los van elkaar gaan bepalen of een leerling begeleiding nodig heeft. Je hoeft er geen grote fantasie voor te hebben om te snappen dat dit vele malen duurder per leerling uitkomt dan die €120,-

"Ik garandeer dat leerlingen die het echt nodig hebben..."
Tja, hoe denkt meneer Elias dat te garanderen? Er zijn immers geen bewijzen meer om aan te tonen dat een leerling hulp nodig heeft? Bovendien gaat Elias er dus van uit dat er nu hulp geboden wordt aan leerlingen die het niet echt nodig hebben. Feit? Vermoeden? Fantasie?

Er komen geen kinderen op straat, want (?) het aantal plaatsen in speciaal onderwijs blijft 70.000
Tja, klopt, dat aantal plaatsen. Alleen moeten er in bepaalde delen van het land veel plekken worden gesloten en komen er in andere delen van het land, waar men ze blijkbaar niet nodig heeft, plekken bij.

Met een quasi wetenschappelijk betoog "met feiten" probeert meneer Elias het rampzalige beleid passend onderwijs te verdedigen. Dat het water bij vele leraren nu al aan de lippen staat en nu al lang niet elk kind de begeleiding kan krijgen die het nodig heeft, is "emotie".

Ik heb het laatste jaar heel, heel vaak gehoord en gelezen "Kom dan kijken, meneer Elias!" Waar het aan ligt weten we nog niet, maar die begeleiding is echt heel hard nodig!

De fout van het onderwijs is dat we meneer Elias proberen te overtuigen. Kom maar kijken!

Meneer Elias is niet te overtuigen.

"Hij zal het wel zien, over een paar jaar", zeggen sommigen. Ach, als meneer Elias dan nog in beeld is, zal hij zeggen: "Ja, ik zie het. Er is veel fout gegaan en dat is de schuld van de AOB!"

3 opmerkingen:

  1. Zie mijn reactie onder het stuk 'spookverhalen' hier. Zou ik nu echt al die moeite hebben gedaan (op 6/3 60 km alleen en ongetraind fietsen) als de AOB geen gelijk had?
    Afz. (op 6/3) fietsende moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De indicatie stelling is in 2010 door de regering al aan banden gelegd, kreeg geen indicatie voor mijn kind voor cluster 2 onderwijs Met een aanwijsbaar spraaktaal probleem, maar nog 3 jaar, geen diagnose.
    Nu vijf jaar wel diagnose maar nog niet op cluster 2 onderwijs. Criteria is nog meer aangescherpt. Kind moet van indicatie orgaan nadat ik al het papierwerk had in gestuurd. op nieuw allelei nieuwe testen gaan doen. Terwijl GZZ instantie zegt nog een test voor mijn kind, te belastend is.
    Nog geen indicatie cluster 2 > en 2 jaar verder.
    Groep drie regulier onderwijs wordt een probleem inverband met spraak-taalprobleem. Meer prestatie druk wat betreft> lezen taal
    Tja wat nu passend onderwijs kwetsbaar kind of kind laten verzuipen in klas met straks 30 leerlingen. 1 leerkracht en nog meer zorgleerlingen.
    Heb nog geen uitsluitsel over cluster 2 onderwijs.
    Wel kreeg ik een pittige brief van GGZ instantie voor de indicatiestellers cluster 2
    In deze brief legt GGZ nogmaals duidelijk uit dat kind niet nog een test kan doen..omdat uitslag niet veranderd door moeilijk te testen kind.

    Gaat het hiernu dan om het kind of de regels die uitgevoerd moeten worden. In welk belang zijn die regels dan gemaakt voor het welzijn van het kind of voor de wet bezuinigingen.

    Gelukkig ben ik een mondige ouder en weet ik hoe ik moet handelen wat betreft mijn kinderen. Heb toen mijn kind 4 werd een reguliere school gezocht die paste bij het kunnen van het kind kleine klas 20 l.l. Maar aan het einde van het jaar ging dat al wat mis. Groep werd groter naar 27 kinderen.
    Kind voelde zich daardoor onveilig om te praten.
    Groep 2 werd weer begonnen in kleine gemengde groep 1en2 zelfde leerkracht. Met dank aan zorg leerkrachten en stagiaires gaat het nu beter, maar klas wordt weer groter. Nu 26 l.l.
    Volgend jaar als cluster 2 niet doorgaat weet ik het niet.
    De zorg die mijn kind nodig heeft kan hij dan niet krijgen..... door de huidige bezuinigingen op reguliere school

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, en dat zijn dus de feiten, meneer Elias!

    BeantwoordenVerwijderen