donderdag 15 maart 2012

Andere beelden, de SGP

"Maar er wordt nog helemaal niet bezuinigd!" twitterde meneer Dijkgraaf een kwartier geleden. "Hoezo dan, nu al ontslagen?" Hij bedoelt het goed (dat méén ik!) en komt van de universiteit... dus! Maar eh... als je als bestuurder een ambtenaar op bezoek hebt gehad die je met een excelletje laat zien dat je over 6 jaar ongeveer 4 miljoen "minder" hebt, dan ga je tijdelijk personeel ontslaan. En de anderen zet je in de RddF en je maakt een sociaal plan: als je weg gaat krijg je twee maanden salaris mee! En dan gáán er dus mensen weg. De instroom in speciaal onderwijs tussen oktober en januari is het grootst. Dús mocht je die leerlingen in januari tellen. Mag niet meer. Dús ga je personeel ontslaan, want straks heb je enorm veel minder geld.
De SGP gaat "evalueren". Helaas is dat achteraf. Dan is het leed, vanwege het zicht op de toekomst, al geschied. Want in het onderwijs maken we meerjarenbeleid. Als je dat niet doet ben je straks in één klap failliet! "We bezuinigen nog helemaal niet", zegt meneer Dijkgraaf van de universiteit en de SGP.
Dat klopt als een bus. Maar als je verteld wordt dat je over een jaar 27,5% van je huishoudbudget moet inleveren, zeg je de Libelle alvast af. Je ontslaat de werkster en de vakantie annuleer je snel.
Dat heet vooruit denken. En dáárom, meneer Dijkgraaf, worden er nu al massaal gespecialiseerde leraren ontslagen. Je kunt er maar alvast vanaf zijn. En de rest heeft te horen gekregen: ga maar eens rondkijken. "Maak afspraken met de samenwerkingsverbanden", zegt de SGP. Welke samenwerkingsverbanden? Die zijn er nog helemaal niet en als ze er al zijn, denken die ook: "Ja duh! Straks miljoenen minder, ik spreek niks af wat geld gaat kosten". Zou ik ook doen!
Ik denk te simpel. Meneer Dijkgraaf denkt echt vanuit zijn hoofd en hart dat hij gelijk heeft. Hij zei nog even: "De mensen wéten als ze goed zijn en straks hebben we die hard nodig! Een beetje vertrouwen dus!" Dat klopt als een bus! Behalve dat vertrouwen dan.
Maar we hebben ze hard nodig, die leraren. Heel hard! En dat is precies mijn punt. Want ze gaan weg of moeten nu al weg. Vanwege aangekondigd beleid. De minister stuurde ons toch een briefje, meneer Dijkgraaf, een paar maanden geleden? Kent u dat briefje niet? Daarin stond dat de besturen nu alvast werden ingelicht over het beleid-wat-er-aan-komt, zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen. De Eerste Kamer reageerde nog met: "Nou, nou, gaat u niet een beetje snel met invoeren?"
"Er wordt nog helemaal niet bezuinigd", zegt meneer Dijkgraaf.
Nee, maar dat briefje van de minister... had ze al gestuurd. Niet aan u gevraagd?
Het ligt er wel. Vol vertrouwen dat u democratisch zou instemmen. Noem het een "voorschotje", maar dan wel volkomen buiten de regels van de democratie om en met dramatische gevolgen. Nog vóór dat u uw zegje mocht doen in de Tweede Kamer. Ach.... peanuts toch, democratie en uw mening was blijkbaar al bekend? Ze wíst toch al hoe u zou reageren? Ze nam gelijk een voorschotje op de besluitvorming in de Eerste Kamer: "Jongelui in het onderwijs: snoeien maar, want de Tweede én de Eerste Kamer zijn vast akkoord!"

En de besturen namen de maatregelen. Volop. Anders krijgen ze vast weer straf....
Nee, er wordt nog helemaal niet bezuinigd in 2012. Maar de werkster is al ontslagen, de Libelle opgezegd en de vakantie geannuleerd. Want de minister heeft helemaal geen boodschap aan de democratie of de SGP of de Eerste Kamer. U bent helemaal niet belangrijk, wát u ook zegt. U heeft toch die koopzondagen en zo.....en een reformatorisch landelijk samenwerkingsverband? Nou, voelt u het ook eens.....klemgezet. Want u heeft binnengehaald en zwijgt dus verder. We wisten uw standpunt al maanden geleden.... En nu zegt u "Je moet een beetje vertrouwen hebben...". In wat of wie? In u?
In de SGP?????

Er zijn nú al meer thuiszittende leerlingen dan een half jaar geleden. Vanwege dat briefje-vooruitlopend-op-democratisch-beleid. Geen reformatorische kinderen vermoed ik zo.
Maar ja, dát zien we wel bij de evaluatie over een poosje. Toch, meneer Dijkgraaf?

2 opmerkingen:

  1. Moet je weer corrigeren en deze voelt pijnlijker: er komt een apart swv voor reformatorische scholen (SGP achtergrond). De gereformeerde scholen (veelal CU) krijgen geen apart swx. De CU verEt zich nadrukkelijk tegen passend onderwijs. Ik snap dat het als rooms katholiek een pot nat lijkt. Maar je zet nu een groep gereformeerde scholen in een verkeerd verdomhoekje

    BeantwoordenVerwijderen