vrijdag 16 maart 2012

Elias loopt achteruit

Als je wilt blijven roken, vind je binnen de kortste keren een opa of een verre achterneef van de melkboer die drie pakjes per dag rookt. Vanaf zijn zestiende. En nu is hij tóch 103 jaar oud!
Meneer Elias vindt diagnoses stom en onnodig. Daarom komt hij met enige regelmaat een psycholoog tegen, die ook van die diagnoses baalt. Eerst een mening de ruimte inslingeren, gebaseerd op "een vermoeden"en dan daar "geleerden" bij zoeken, of bij gebrek daaraan een gefrustreerde leraar uit Kampen aan Zee of zo. Dát is de werkwijze van meneer Elias. Ik baal er overigens ook van, die diagnoses. Want zo'n tien jaar geleden móest er een diagnose zijn, voordat een leerling of de leraar hulp kreeg. Afgedwongen diagnoses door de regering. Want een kind moest wél eerst wat mankeren, voordat er begeleiding op school werd geboden. De regering wilde (wil) zelfs dat er om de zoveel jaar door een dure psychiater nog eens wordt verklaard dat "het autisme nog steeds aanwezig is"! Nu nog steeds autistisch? Tssss...... bewijzen!
Psychologen en psychiaters baalden daar van, dat gedoe met die diagnoses, want het stellen van zo'n diagnose was vaak helemaal niet nodig! Maar het móest. En nu citeert meneer Elias een of andere leraar die heil zoekt in het eens flink door elkaar rammelen van een leerling en hoppa... de leerling loopt weer normaal. Nou, een groter bewijs dat al die specialisten-rimram onnodig is, kun je toch niet krijgen als politicus! Diagnoses zijn stom, dús is er niks aan de hand met die leerling en de leraar zeurt.
Van mij mogen die diagnoses ook wel een stuk minder, meneer Elias. Maar als die etiketjes weg zijn ... je zult het áltijd zien... blijven die kinderen nog steeds hulp nodig hebben! Die vervloekte kotertjes toch. Nou is de diagnose opgelost, doen ze nóg raar! Etiketje "autisme" weggehaald, en nóg is dat kind overdreven angstig, of agressief. Dan maar een pak rammel? Of de ouders eens flink door elkaar schudden? Misschien een boete? Of vindt u dat ook een beetje over het randje?
Oeps... zeg ik het weer.... DE ouders. Da's link, dus maar gauw aan een aantal ouders zeggen dat meneer Elias díe ouders natuurlijk niet bedoelt.
Maar wie bedoelt u dan wel meneer Elias? En waarom loopt u achteruit: eerst dingen brullen en dan iemand zoeken die quasi wetenschappelijke steun verleend aan uw wanstaltige redeneergedrag? Als ik leerlingen in mijn klas heb die zich zéér opvallend gedragen, kan het me in eerste instantie geen biet schelen of er een diagnose is, of dat het "de schuld is van de ouders". Maar ik heb steun nodig, begeleiding, advies!
Als "stevig aanpakken", iets wat u regelmatig naar voren brengt, de enige orthopedagogische oplossing is, die u in kunt brengen als onderwijswoordvoerder, is enige nascholing inderdaad niet zo gek. Natuurlijk vindt u altijd wel mensen die u in een citaat u gelijk lijken te geven. Maar zou het niet van meer politiek niveau getuigen als u ingestelde commissies als de ECPO zou citeren? Of zou luisteren naar Dijsselbloem betreffende het opnieuw optuigen van een heel circus zonder geld en draagvlak? Dat zou iets meer niveau aan uw mening geven, zou ik zeggen. In ieder geval meer dan een leraar citeren van een of andere school voor speciaal basisonderwijs, die geen computers kan waarderen, omdat leerlingen daar geen interesse in hebben als er geen porno op staat! Dit laatste zegt m.i. iets over de pedagogische capaciteiten van die leraar. Ook zegt het iets over het niveau van uw stuntelige politieke pogingen, om serieus genomen te worden in de onderwijswereld.
U weet donders goed dat zeer velen uw uitlatingen storend vinden. In en buiten de politiek wordt daarover gepraat. U beledigt, zet mensen in een kwaad daglicht, suggereert, stookt en kleineert. Erger nog: door uw allergie voor diagnoses, vlekjes, of hoe u kinderen met problemen ook wegzet, draaft u door, zoekt achteruit kijkend naar geschikte citaten en walst blind over de toekomst van veel, heel veel kinderen heen. En als iemand u daarop aanspreekt, bedoelde u natuurlijk ándere ouders, ánderen kinderen... dat snapt toch iedereen! En als mensen boos, érg boos blijven is het vast de schuld van de AOB.
Meneer Elias, dat u een opa van een verre achterneef kent, die 103 is en al vanaf zijn zestiende van mijn part twaalf pakjes sigaretten rookt, interesseert me geen biet.
Het is gewoon dodelijk. Dat roken.
Maar ook uw beleid en de manier waarop u dit ten koste van ouders, leraren en vooral kinderen door de strot wilt duwen. Maar ongetwijfeld vind ik op uw Blog eerdaags wel weer een citaat van een of andere gefrusteerde leraar of psycholoog waarmee u uw betoog zult ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten