donderdag 10 mei 2012

Hou nou toch op!

Het systeem "van de rugzakjes" bevalt niet. Er wordt fraude gepleegd, het is te duur, zegt de minister. Het moet allemaal anders en het kan goedkoper.
Nou, dat het goedkoper kan en moet... dáár heeft de politiek al een stokje voor gestoken. De bezuinigingen zijn van tafel.

Dat het anders moet, dáár is iedereen het mee eens. Maar dat er duizenden ambulant begeleiders ontslagen moeten worden, terwijl er in het nieuwe systeem weer mensen moeten worden benoemd (want waar gebruik je het geld anders voor???), dát is raar.
Ambulant begeleiders zijn goed opgeleid. Ze hebben ook veel ervaring. Nou, dan ga je die toch niet ontslaan, om dan weer andere mensen aan te nemen die het allemaal nog moeten leren?

"Ja, maar dat gedoe met die ambulant begeleiders....".... Ho effe...!!!!
Dat "gedoe" hebben die begeleiders niet uitgevonden... dat moest van de overheid. Vóórdat je hulp kreeg moest je eerst een meter formulieren invullen en een psychiater zo gek weten te krijgen dat hij testverklaringen af gaf en zo. Dat kwam niet door die begeleiders! Die werden er net zo gek van! Die begeleiders willen en kúnnen leerlingen begeleiden, leraren ondersteunen, coachen, adviseren, bemiddelen tusen ouders en school, raad geven enz. enz.

Hou nou toch op met die flauwekul. Schaf van mijn part de indicatiestellingen af, maar zet de ervaren mensen uit de expertisecentra bij de mensen van de samenwerkingsverbanden en laat die een mooi plan maken. Een plan, gericht op directe ondersteuning van leraren, leerlingen, ouders en zo. Dat kunnen ze prima!
Het kost geen cent meer, er vallen geen ontslagen, het kost dus geen uitkeringen en het is gegarandeerd effectief. En dan spreken we af dat we de besturen daarná vertellen hoe we het gaan doen.
Ik heb heel veel waardering en respect voor bestuurders, maar om dié nou te laten bepalen hoe een ondersteuningssysteem er uit moet gaan zien.... hou nou toch op! Die mannen en vrouwen hebben wel andere, misschien nóg belangrijker dingen te doen!
En dan spreken we ook af dat "die verevening" ook de prullenbak in gaat. Want dat geeft alleen maar tranen bij bestuurders in het Oosten en brede glimlachen bij bestuurders in het Westen. En daar zijn noch leraren, noch leerlingen, noch ouders mee gediend. Met die tranen of glimlachen dus.

Als de minister me nu vanavond nog belt, kan dat met ingang van het volgend schooljaar geregeld zijn.
En de vreugde bij leraren, leerlingen, ouder en begeleiders weegt zéér op, tegen het gepruttel van besturen, PO-raad, VO-raad of andere bestuurders die wel heel erg ver af staan van de primaire belangen: die van de leerling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten